Ösztöndíj és extra németóra tíz diáknak 

Mint sok más cég, a Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH) is szakemberhiánnyal küzd. A hazai vasúti árufuvarozás piacvezetője alkalmazottainak átlagéletkora negyven­kilenc év. Jelenleg 

a társaság évente több mint 135 ezer vonatot és ezzel együtt közel 32 millió tonna árut közlekedtet, amelyből mintegy 10 millió tonna fuvarozását saját,
25 mozdonyból álló flottájával teljesít.

A Dunaferr-cégcsoport évente körülbelül 4 millió tonna forgalmat bonyolít le az RCH-val, amelynek összforgalmában ez több mint 12 százalékot tesz ki. A Rail Cargo Európa második legnagyobb vasúti társaságaként tizenegy országban vesz részt a vasúti fuvarozásban, a vállalat teljesítményének 80 százaléka export-import. Korszerűsített eszközei révén képes egy mozdonnyal közlekedni Németországtól Törökország határáig. A legújabb mozdonyok vezetése egyre korszerűbb ismereteket kíván. Közel olyan keresettek Európában a képzett mozdonyvezetők, mint az informatikusok. Nyelvtudással rendelkezőknek megbízható, magas színvonalú egzisztenciát kínál a pálya. Mégis, ha általános iskolások körében a pályaválasztás kapcsán szóba kerül a mozdonyvezetés, kevesen érdeklődnek. Hasonlóképp kevésbé vonzó a vasút a kezdő diplomások számára, miközben jövője vitathatatlan. Ezért is kezdeményezett együttműködést középiskolákkal, egyetemekkel a Rail Cargo Hungaria Zrt. A Dunaújvárosi Egyetem hallgatói a cég gyakornoki programjában vehetnek részt, friss diplomával szerezhetnek közvetlen tapasztalatot a nemzetközi árufuvarozásról.
Legutóbbi kezdeményezésük eredményeként pe­dig a Dunaújvárosi Szak­kép­zési Centrum Bánki Do­nát Gimnázium és Szak­gim­náziumában tíz kilencedik évfolyamos, közlekedésgépész tagozaton tanuló diák kap ösztöndíjat és külön német nyelvi képzést. A vállalat az idei tanévben kétmillió-hétszázötvenezer forint támogatást nyújt programja keretében. Hosszú távú céljuk a Bánki középiskolában, a közlekedésgépész tagozaton német nyelvet tanuló, mozdonyvezetőnek készülő diákok támogatása. Az ösztöndíjon kívül extra német nyelvórákat, hazai és ausztriai nyári szakmai táborokat finanszíroz a cég. Meghívást kapnak a fiatalok a társaság vállalati családi sportnapjára, vasutasnapi rendezvényeire, számos szabadidős programjára.
Bensőséges környezetben, az iskola könyvtárában írták alá november 23-án az együttműködési megállapodást a mozdonyvezetők utánpótlását előkészítő programról. A hivatalos dokumentumot a Rail Cargo Hungaria Zrt. részéről az Igazgatóság elnöke, dr. Kovács Imre, a DSZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma nevében Schőn Beatrix igazgató, valamint a Bánki Donát Alapítvány képviseletében Futóné Szaucsuk Erika elnök írta alá.
Dr. Kovács Imre hangsúlyozta, hogy a Rail Cargo Hungaria Zrt., mint munkaadó felelősséget vállal a szakember-utánpótlásért. Korszerű technológiájukat színvonalasan képzett szakemberekre szeretnék bízni, többek között okos, értelmes, nyelvet tudó, középiskolát végzett fiatalokra. A kiválasztott tanulókat technikusi vizsgájuk eléréséig támogatják, majd a sikeres zárás után részt vehetnek a társaság mozdonyvezető-­képzésében. Lehetőséget kapnak az ösztöndíjasok, hogy a legmodernebb vontató járműveken dolgozhassanak az ÖBB vállalatcsoportján belül Magyarországon és Európa számos országában.
K. É.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás