Sport, néptánc, színjátszás

Még tavaly nyáron, a kerékpározás kapcsán beszélgettünk Kupsza Jánossal, aki a Meleghengermű kemenceüzemében a kemencehűtő rendszert kezeli folyamatos műszakban. Azóta megtudtam róla, hogy amatőr színitársulatban játszik, és táncol is egy néptánccsoportban.

Meglepett, hogy ugyanazon a helyen dolgozik már ’98 októbere óta. A folyamatos műszak mellett marad ideje családra, hobbira, szenvedélyre is. A nyári beszélgetést rácalmási otthonukban folytattuk szabadságról, az élet és benne az emberek szeretetéről… de nem szeretnék a szavai elé vágni.

– Gépszerelő karbantartó technikus a végzettségem, de itt, a gyárban nem olyan típusú a munkám, amit iskolában meg lehet tanulni – szólt néhány gondolatban majd’ húszéves vasműs kötődéséről –, kell hozzá tapasztalat, érdeklődés. A feleségem is a Meleghengerműben dolgozik, a fiam tizennégy, a lányom tizenhárom éves. Számomra a kerékpározás a szabadságot jelenti. Saját erőből oda megyek, ahova akarok. Én döntöm el, hol állok meg, mit nézek meg, hol alszom. Rengeteg érdekes emberrel találkozom, különleges élményeket élek meg. A kerékpározás nem a hobbim, hanem a szenvedélyem. Különleges, kézzel-lábbal hajtott fekvőkerékpárom van, amely kényelmes és hatékony szerkezet. Legtöbbször egyedül tekerek, néha a családdal, de ezt nehezebb megszervezni.
Bizonyságként szep­temberi erdélyi túrájáról mesélt. Esőben, hajnali fagyokra ébredve, kóbor kutyáktól kergetve, gyakran kamionokkal zsúfolt utakon két hét alatt kétezer kilométert tett meg.

– Kemény túra volt, de jó emberekkel találkoztam. Románok, szászok, cigányok, székelyek, magyarok mind kedvesek voltak velem, a sofőrök pedig türelmesek. Régóta ismerek egy helyi túrázót, az ő tanácsai, biztatásai segítettek át a nehézségeken, másfél napot tekert is velem.

Piszkált a kíváncsiság, hogyan fér meg a kerékpározás szenvedélyével a színészet?
– Egyszemélyes a munkahelyem, mellette eléggé zárkózott is vagyok. Korábban kevés emberi kapcsolatom volt, majd egy Tökfesztiválon „nyitottam” évekkel ezelőtt. A töklámpásokat készítő játszóházba álltam be önkéntes segítőnek, emberek közé kerültem, gyerekekkel foglalkoztam, ezt azóta is szívesen csinálom. A Rácalmási Játékszínkör megalakulásakor jelentkeztem a színjátszók közé. Kíváncsi voltam, hogy milyen a hangulata. Megtetszett, jó csapatba kerültem. Az első év nagy kihívás volt, Lysandert játszottam a Szentivánéji álomban, az idén pedig Mőbiust a Fizikusokban. Hetente egyszer kétórás próbánk van, amit délutános műszakban sajnos ki kell hagynom – indokolta hobbiját, majd mesélt újabb darabokról, szerepekről:
– Nekem a próba a lényeg, hisz egy-egy darabot egyszer, legfeljebb kétszer játszunk közönség előtt. Érdekes belebújni más karakterbe, nagy tapasztalás. Jobban látom, megértem a darabot, amikor játszom. Sokféle érzést megélhetek, amelyekkel a mindennapokban nem találkozom.

Érdekelt az is, hogy mikor jut ideje a szövegtanulásra:
– Biciklivel járok dolgozni, ez naponta egy-másfél óra. Hangoskönyveket hallgatok útközben vagy az aktuális szöveget tanulom. Több mindent megtanultam, megcsináltam, amiről korábban nem gondoltam, képes vagyok rá. Így volt ez a néptánccal is… A feleségemmel beszélgettünk, hogy milyen jó lenne táncolni. Úgy jelentkeztünk a csoportba, mint két botlábú, aki táncház jelleggel tanulna kicsit. Kiderült, más párok is így gondolták. Az alapoktól kezdtük, évek tanulásával jutottunk el a fellépésekig. A lányommal egy csapatban táncolunk, ami sokat jelent nekem. A néptánc művészet, sport, ének, a nőknek viselet, és nagyszerű közösség egyben.
– Nagyon szeretek élni ! – hangsúlyozta ki János a beszélgetésünk végén, sok-sok felkiáltójellel. – Nem mindig könnyű, de a kerékpározás megtanított az élet mindennapos nehézségeinek megoldására is. Egy kerékpáros túrázó ismerősöm mondta egy hágóra érve az autós turistákról: Ugyanazt nézik amit én, de nem ugyanazt látják. Az én mottóm pedig: Jobb csinálni, mint nézni!
K. É.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás