A vállalat energiahatékonyabb működése a cél
Július 14-én új hűtőgépház próbaüzeme kezdődött meg az ISD Kokszoló Kft. területén. A beruházás célja megfelelő kamragáz­hőfok biztosítása az előhűtőkből történő kilépéskor és a benzolkinyerő üzembe történő belépéskor, extrém nyári időjárási körülmények között is.

A berendezés indításánál a beruházásban közreműködő szakemberek mellett jelen volt Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, dr. Galambos Dénes, Fejér megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, valamint Orova István, az ISD Kokszoló Kft. ügyvezető igazgatója is. 

Az ISD Dunaferr Zrt. leányvállalata, az ISD Kokszoló Kft. a megfelelően összeállított szénelegyből a kokszoló­blokkokban kokszot állít elő. A kokszolás folyamán értékes melléktermékként kamragáz keletkezik, átlagosan óránként 55 000-75 000 Nm3, a szénelegy minőségétől és a termelés volumenétől függően. A kamragáz „nyers” állapotban nem felhasználható a jelenlegi technológiában, ezért bizonyos szennyező anyagoktól (pl. ammónia, kén-hidrogén, naftalin, kátrány) meg kell tisztítani.
A beruházás célja: megfelelő kamragáz-hőfok (max. 22 oC) biztosítása az előhűtőkből történő kilépéskor és a benzolkinyerő üzembe történő belépéskor (max. 30 oC), extrém nyári időjárási körülmények között is, akár 90 000 Nm3/óra maximális kamragáz-termelés mellett. Praktikusan ez annyit jelent, hogy a hűtőgéptelepen előállított, többféle hűtött és hideg vízzel fogják a kamragáz, illetve a mosófolyadékok végső hűtését, megfelelő hőfokának biztosítását megoldani.
A 2017 januárjában megkezdődött beruházás során megépítésre került egy több mint 300 m2 alapterületű hűtőgépház, ahol elhelyezték a rendszer gépészeti berendezéseit: két abszorpciós hűtőgépet, szivattyúkat, vízszűrőket és vízkezelőket, valamint a gépház felső szintjén a 7 db ventillátoros hűtőtornyot. Ezen kívül természetesen komplett elektromos hálózatot és irányítástechnikai rendszert kellett kiépíteni. Ehhez szükség volt egy villamos transzformátor-al­állomás gyakorlatilag teljes cseréjére, felújítására is. Az új rendszer irányítástechnikai rendszere teljes mértékben kompatibilis és kapcsolódik a már meglévőhöz. Az új hűtési rendszer várhatóan tavasztól őszig üzemel majd, és a hideg energia előállítására túlnyomó részben az ebben az időszakban „feleslegben” rendelkezésre álló gőzt fogja hasznosítani. Az új rendszer nagymértékben csökkenti a régi, tovább üzemelő hűtővízhálózat terhelését, amitől további hatásfok-növekedést várnak a szakemberek.

Hogy az előállított hűtött víz biztonságosan eljusson a fogyasztókhoz, kiépítésre került egy többkörös csőtávvezeték-hálózat is jelentős építészeti-acélszerkezeti munkákkal, amelynek teljes hossza meghaladja a 2 km-t. A beruházás folyamán a lehető legjobb ár-érték arányú berendezéseket és technológiákat sikerült kiválasztani, a környezetvédelmi szempontokat is maximálisan figyelembe kellett venni. Utóbbival szorosan összefügg, hogy a beruházás eredményeképpen nyári időszakban jelentősen csökkenni fog a kamragáz hasznosításakor (eltüzelésekor) fellépő NOx- és SOx-kibocsátás az ISD Dunaferr Zrt. részéről.
A teljes beruházás összértéke meghaladja az 1 milliárd Ft-ot. Megvalósulása az első – és elengedhetetlen – lépés a kamragáz-tisztítás teljes folyamatának modernizációja felé, amelynek megkezdéséről a közeljövőben várható döntés.
Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás