Immár a huszonharmadik volt a sorban a kohászok védőszentje, Szent Borbála emléke előtt tisztelgő szakestély, amelyet november 24-én rendeztek meg Dunaújvárosban, a Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Vaskohászati Szakosztály dunaújvárosi szervezetének Isteni Fényben Tündöklő Dicső Firmái.

Az estély legmagasabb tisztségének betöltésére egyhangúlag Lontai Attilát, alias Maxot választották meg a résztvevők, aki szigorú, de igazságos elnökként határozottan kézben tartotta nemcsak díszes kupáját, hanem az este történéseit is. Mindjárt első intézkedésként kinevezte tisztségviselőit a rendezvény idejére. Major Domusként Győri Richárd alias Banános Joe segítette az elnököt fontos feladatainak ellátásában. Kontrapunktként jól megállta a helyét Hevesi Imre alias Ózdi herceg és Polányi Zoltán alias Popó is. Cantuspraesesként Szentgyörgyi Zsolt alias Poéta avagy 2 perc szólásszabadság gondoskodott az est folyamán a megfelelő nóták intonálásáról, míg Fukszmajorként Hajnal Péter alias EKSzibit őrködött a balekság helyes viselkedése felett. A Fuhrwerkek pedig afelett őrködtek szorgalmasan, nehogy elfogyjon az asztalokról az este hivatalos itala, a sör. A szakestély történéseit Józsa Róbert alias Csőrmester dokumentálta, beszámolónk képeiért is őt illeti köszönet.

A bányász-, erdész- és kohászhimnuszok mellett számos szép régi nóta is elhangzott az est folyamán a gyertyafényes teremben. A szakestély kupáját dr. Palotás Béla alias Béci, a Heggesztő avatta fel és nem maradt el a komoly és a vidám pohár köszöntője sem. Előbbit Nyikes Csaba alias Rácalmási Szatír, míg utóbbit dr. Csirikusz József alias Csernai prezentálta.
Idén is akadt a setét pogányság tagjai között egy megkeresztelésre méltó személy, mégpedig Balogh László, aki sikeres bemutatkozó beszédében a mérlegekkel való speciális kapcsolatára is rávilágított. A szent keresztségben a Koxfinánc nevet nyerte el, a keresztelési szertartást követően az erről szóló díszes oklevelet keresztszülei, Pász Péter alias Koxdara és Polányi Zoltán társaságában vehette át. A humort sem nélkülöző hozzászólások sorát zenés produkció is fűszerezte: Tóth Szilvia alias Szivacs vezényletével alkalmi zenekar tette feledhetetlenné a Szép az ifjúság című nótát.

A kellő időben megérkezett az este (egyik) fénypontja, a krampampuli is, amelynek minősítését Pallag János alias János Vitéz végezte el a tőle megszokott alapossággal. Vidám nótázgatással, sok-sok beszélgetéssel zárult az este Dunaújvárosban. S ha majd egyszer résztvevőit az unokák megkérdezik arról, hogy mire emlékeznek vissza legszívesebben a nagy, füstös gyárban eltöltött évtizedeikből, a szakestélyek minden bizonnyal az említésre méltó események között lesznek. Jó szerencsével, még nagyon sokáig.

Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás