Jól szervezett munka, sokrétű feladatokkal

Idén november 16-a és november 30-a között zajlott le a Nagyolvasztóműben az ércelőkészítő és darabosító üzem darabosítói területének éves nagyjavítása. Feszített volt a tempó, nagyon sok elvégzendő feladat adódott a különböző munkaterületeken.

Kopóbélés felújítása az exhausztorházban

Rácz Zoltán üzemvezető elmondta, hogy a leállást megelőzően mintegy 52 000 tonna zsugorítványt termeltek le előre, hogy a nagyjavítási időszak alatt is zavartalan legyen a kohók alapanyag-ellátása. Az üzem technológiai személyzete elvégezte a csak a leállás ideje alatt hozzáférhető területek takarítási munkálatait, felkészítették a berendezéseket a gépészeti javításokra, majd a vasúti pályarendszer területén folytatták a környezet rendbetételét. Jelentős feladat volt emellett mintegy 300 méter elhasználódott gumiheveder cseréje is a főbb anyagáramlási útvonalakon. Az üzemi létszám az évek során folyamatosan csökkent, alapos szervezést igényelt tehát a munkálatok ütemezése. A nagyjavítás ideje alatt természetesen az üzemelő kohókat ki kellett szolgálni, a beérkező alapanyagokat fogadni kellett, és ezzel párhuzamosan zajlott a felkészülés az ércelőkészítő nagyjavítására is.

Beépítésre váró csillagtörő forgórész

Mint azt Mérges László gépészeti üzemvezető összefoglalta, a legjelentősebb karbantartási, javítási munkálatok ezúttal a gépészeti területen zajlottak. Mintegy 240 fős karbantartó létszám dolgozott folyamatosan a munkaterületen, a nagyolvasztóműs saját szakemberek mellett a Gyártó Egység munkavállalói és külsős cégek is. A saját karbantartó kollégák végezték el a tömörítőgépek teljes körű javítását, a szemétsurrantók rekonstrukcióját, valamint számos részleges acélszerkezeti javítást. Az energetikai területen az olajrendszerek karbantartása, valamint a régi csővezetékek részleges, illetve komplett cseréje zajlott. A Gyártó Egység munkatársai végezték a 7-8. szint gépészeti munkálatait, a keverődob-síncseréket, valamint a teljes hajtásrendszer karbantartását. Külsős cégek közreműködésével zajlott le a vákuumrendszer teljes körű javítása, a két Schenk-rosta cseréje, valamint az 1-es rosta környezetében a csúszda és az állványzat acélszerkezeti javításai, az exhausztorházak, nedvesítődobok, surrantók javítása. Sok szállítószalag üzemel a darabosítói területen, ezek komplett karbantartása is lezajlott, beleértve a kocsizórendszerek és a technológiai kisegítő gépészeti berendezések javítását, szalagheveder-cseréket, a csillagtörők forgórészeinek és házainak cseréjét, valamint az acélszerkezeti javításokat. Megtörtént két porbunker komplett cseréje, a gáznyomáscsökkentő ház cseréje, az acélszerkezetek javítása, valamint a porkihordó rendszer revíziója és teljes körű felújítása is.

Visszatérti nedvesítődob a 2. szinten

Vitális Imre üzemviteli és karbantartás-vezető megjegyezte, hogy a gépészeti feladatok mellett villamos, műszerész, ács-állványozó és bizonyos területeken építészeti munkálatok is zajlottak. Tűzálló javításokat ezúttal nem végeztek, és minimális volt a darukarbantartási munka is. Mindemellett a korábbi évekhez képest kevesebb zökkenővel, kifejezetten jó tempóban zajlott le a nagyjavítás. Nagyon feszített volt a program, hiszen alighogy véget ért a darabosítói nagyjavítás, máris megkezdődött a munka az ércelőkészítő területen. A feltárt állapotokból már most látszik, hogy a termelés zavartalanságának biztosításhoz mindenképpen szükség lesz jövőre is teljes körű nagyjavításra, amelynek időpontját a sok szabadban végzett munkafolyamat miatt is szerencsésebb lenne a korábbi években megszokott szeptember-októberi időszakra tervezni.
Szücs László projektvezető elmondta, hogy a nagyjavítás ideje alatt lezajlottak a tömörítői porkibocsátás csökkentésében jelentős szerepet játszó elektrofilter szűrőberendezés I-es zóna cseréjének beruházási munkálatai is. A berendezés 2018. január 1-től életbe lépő huszonnégy órás hatósági felügyelete, valamint az uniós előírások folyamatos változása (a kibocsátási határértékek várható további csökkentése) indokolja a további minőségjavító beruházások kivitelezését. A vállalat vezetése mindenben együttműködik a hatósággal és folyamatosan megteszi a lehetséges műszaki intézkedéseket a szennyezőanyag-kibocsátás mérséklésének érdekében.
Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás