Az eredményes 2017-es esztendőt követően január elején egy rendhagyó interjúra kértük Mátyás Gábort, a DUNAFERR SE ügyvezető elnökét. Kérdéseink középpontjában ezúttal nem a közelmúlt felidézésére fókuszáltunk, hanem a közeljövőbe tekintünk előre.

– Néhány mondat erejéig említsük meg a 2017-es esztendőt!
– Minden szakosztályunkban nagyon magas szintű munka folyt tavaly, amit alátámasztanak az eredményeink. Az utánpótlás­korú versenyzőink, de a saját nevelésű felnőtt korosztályban versenyző sportolóink is komoly eredményeket értek el. Szakmai szempontból maximálisan elégedettek lehettünk, és úgy gondolom, hogy ezen az úton kell továbbmennünk az idén is.

– Milyen az egyesület gazdasági háttere?
– Szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis több lábon állunk. Két, kiemelkedően nagy támogatónk van: névadó szponzorunk az ISD DUNAFERR Zrt. és Dunaújváros MJV Ön­kor­­mányzata, akik a létesítmények üzemeltetésével járulnak nagyban hozzá a működésünkhöz. Ezen kívül Magyarország Kormányát sem szabad kihagynunk, mert a sportágfejlesztési támogatások a szövetségeken keresztül folyamatosan érkeznek a szakosztályokhoz, igaz, más-más formában. Ez ugyancsak komoly összeg, és ezen kívül a létesítményekre is kapunk fejlesztési támogatásokat. Így lehetőségünk adódik arra, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő létesítményekbe ruházzunk be, ezáltal a város is gyarapodik, mert a létesítmények megújulnak, szépülnek és modernizálódnak. A két kiemelt támogatónkon kívül természetesen a szakosztályoknak több, kisebb támogatójuk is van, ez elengedhetetlen a mindennapi működés biztosításához. Azt gondolom, hogy ha ez a háttér így megmarad, akkor az eredményeink még szebbek lehetnek. Nagyon fontos megemlítenünk azt a változást, hogy a röplabda is TAO-s sportág lett, s ez 2018-ban már érezteti a hatását. A röplabdaszakosztályunknál az anyagi háttér sokkal biztosabb alapokra helyeződik majd.
– Meddig él a szerződés az egyesület és az ISD DUNA­FERR Zrt. között?
– Június 30-ig tart. Való­színű azonban, hogy áprilisban már megkezdődnek az egyeztetések a megújítás feltételeiről. Nagy öröm számunkra, hogy az utóbbi években igen pozitívan állt az egyesülethez a DUNAFERR menedzsmentje, és olyan kapcsolat alakult ki a sportegyesület és a névadó támogatónk vezetősége között, amely példaértékű.
– Milyen fejlesztések várhatók 2018-ban?
– Ami talán a közvéleményt is a legjobban érdekli, azok a Kézilabda Akadémia és támogatása körül forgó hírek. Sajnos, erről nekünk konkrét információink nincsenek. Jómagam is csak azt tudom, amit olvasni lehetett, hogy a klubházunkat is érintené a sportcsarnok fejlesztése. A klubház és a sportlétesítmények az önkormányzat tulajdonában vannak, az egyesület mindig is csak bérlő volt. Jelen pillanatban ebben a klubházban van a Dunaferr SE működését szolgáló iroda. De, hogy hova tudunk elmenni, mikor kapunk erről hivatalos értesítést, milyen lehetőségeink lesznek, azt egyelőre nem tudom. Valamilyen megoldás biztosan lesz, hiszen az egyesületnek működnie kell, a napi feladatokat el kell végezni.
– Az épülő új pályák a röplabdázókat is érintik.
– Szintén csak hallomásból értesültem az átalakításokról, úgy tudom, hogy a mostani kézilabdaterem is át lesz alakítva és ott fognak a röplabdázók edzeni, a kézilabdázókkal együtt. Ez mindenképpen előrelépés lenne a röplabdázóink számára, de azt gondolom, hogy minden sportág jól jár ezekkel a fejlesztésekkel.
– A sportcsarnok mellett azonban egyéb fejlesztésekről is beszélhetünk!
– Az általunk használt létesítményeknél ugyanúgy számítunk pályázati lehetőségekre, mint az előző években. Tudjuk, hogy az uszoda is felújításra kerül. Az elmúlt években mi is kivettük a részünket az uszodai beruházásokból. Több millió forintot tudtunk költeni mind a rajtkövek, mind a kötelek beszerzésére, de a szaunafelújítás ugyancsak a DUNAFERR SE nevéhez köthető.
A csónakházban elvégzendő felújításoknál két éve megtörtént az első ütem, illetve most tavasszal várható egy mintegy 90 millió forintos beruházás, amely komoly modernizálásokat és átalakításokat hozhat, mind kívül, mind belül, a XXI. század követelményeinek megfelelően.
Ugyancsak folyamatban van a Gurics György Birkózócentrum további fejlesztése. Novemberben már a második ütemet fejeztük be. Bízunk benne, hogy az önkormányzattól megkapjuk a tulajdonosi hozzájárulást, hogy a szövetséghez ismételten pályázhassunk támogatásért, amire reális esély van. Ha ez sikerül, akkor a birkózócentrum egy minden igényt kielégítő létesítmény lesz, amely az edzőtáboroztatástól a mindennapos szakmai oktatásig, a testnevelés foglalkozások megtartásáig sok mindenre alkalmas lesz.
– Milyen célokat, terveket fogalmaztak meg 2018-ra, mivel lenne elégedett egy év múlva?
– A DUNAFERR SE elmúlt 65 éves. Ezt az egyesületet egyben kell tartani, ilyen formában kell továbbra is működtetni, hiszen az elmúlt évek sikerei azt bizonyítják, hogy ez a működési forma így jó. Ezt szeretnénk tovább vinni, illetve, ha lehet, magasabb szintre emelni mind eredményességben, mind az anyagi háttér tekintetében. Az egyik legfontosabb célunk, hogy az utánpótlás-bázisunkat tovább növeljük, még több gyermeket szeretnénk a sorainkban tudni. Ebből egyenesen következik, hogy a saját nevelésű sportolóinkat, akik felnőttként is bizonyítottak, szeretnénk megtartani. Ez komoly anyagi hátteret igényel, de nyilván közös érdekünk, hogy akik itt nőttek fel és komoly sikereket értek el, azokat ne engedjük el, meg tudjuk őket becsülni és a városnak hozzák a dicsőséget.
Végezetül szeretném megköszönni a támogatóink segítségét és pozitív hozzá­állását, amellyel évek óta támogatják egyesületünket, szakosztályainkat! Nélkülük nem tudnánk dolgozni, anyagi háttér hiányában nincsenek meg a komoly munkához az alappillérek.

Szóládi Zoltán

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás